Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A forradalmi kormányzótanács t
  2009-03-20 21:37:47, péntek
 
  "A forradalmi kormányzótanács terrorcsapata" -- A Cserny-csoport 1919-ben



Néhány nappal a proletárdiktatúra kikiáltása után, 1919. márciusának végén a budapesti Batthyány-palota (ma az 1. számú Központi Házasságkötő Terem a Teréz körúton) homlokzatán az arra járók frissen festett táblát pillanthattak meg: "A forradalmi kormányzótanács terrorcsapata". Az épület kapujánál bőrkabátos, alaposan felfegyverzett férfiak álltak őrt, és igen nagy volt a forgalom. Az arra járó szociáldemokrata politikusok megdöbbenve vonták felelősségre a kormányzótanács kommunista tagjait: ilyen csapat felállításáról semmiféle központi döntés nem született. Maguk a kommunisták is meglepődtek: Kun Béla sem tudott a terrorbrigád megszervezéséről -- legalábbis ezt állította. A kormányzótanácsban döntés született feloszlatásukról, azonban sokan sejtették, hogy ez nem is lesz olyan könnyű feladat.

A csoport vezetője Cserny József volt, egy 27 éves egykori cipészsegéd. Cserny a világháborúban a haditengerészetnél szolgált. 1918-ban Szovjet-Oroszországba szökött, ahol belépett a magyar kommunisták csoportjába, és részt vett egy agitátorképző iskolán. 1918 folyamán fegyverrel harcolt mind a fehérek, mind a fellázadt baloldali eszerek csapatai ellen. Ugyanezen év novemberében -- a magyar "őszirózsás" forradalom hírére -- az oroszországi magyar kommunisták határozatot hoztak a Kommunisták Magyarországi Pártjának megalakulásáról, és a mielőbbi hazatérésről. Az ülésen Cserny is részt vett, és így, bár a KMP magyarországi megalakulásánál -- 1918. november 24-én -- nem volt jelen, mégis a párt alapító tagjának tekinthetjük. December folyamán azután ő is hazatért, és belépett a Nemzetőrség tengerész-különítményébe. A tengerészek hagyományosan a legradikálisabb elemek közé tartoztak; elég ha a cattarói matrózlázadásra, a kronstadti matrózokra, vagy a németországi forradalmat elindító kieli felkelésre gondolunk. A hasonszőrű, de politikailag tapasztaltabb Cserny érvei nem találtak süket fülekre. Jobbára matrózokból alakult 1919 elején a KMP védelmére Cserny első csoportja. Feladatuk a visegrádi utcai párthelyiség őrzése volt.

A proletárdiktatúra kikiáltásakor már mintegy kétszáz ember állt Cserny parancsnoksága alatt. Matrózokból, munkásokból, a pesti külvárosok kétes figuráiból állt a csoport, amely főhadiszállásául a Batthyány-palotát foglalta le. Ez természetesen nem történhetett meg a KMP vezetőinek jóváhagyása nélkül, akik azonban nemigen tudtak mit tenni. Az adott körülmények között Csernyék komoly ütőerőt képviseltek, nem lehetett volna csak úgy feloszlatni őket. Kun Béla, aki sietett leszögezni, hogy "baloldaliságban nem hagyja túllicitálni magát" azonban igen bizalmatlanul tekintett rájuk. Sokszor felmerült, elsősorban a nyugati szakirodalomban, hogy Cserny és emberei anarchisták lettek volna. Bár kétségtelen, hogy soraikban lehettek az anarchizmus, főleg az anarcho-szindikalizmus irányából érkező emberek -- voltak ilyenek a KMP vezetésében is, de Csernyék ideológiailag nem voltak anarchisták. Nem voltak azonban kommunisták sem, abban az értelemben legalábbis nem, hogy igen rugalmasan értelmezték a pártfegyelmet. Fogalmazzunk úgy, hogy a Cserny-csoport a kommunista ideológiát többé-kevésbé akceptáló, öntörvényű forradalmárok csapata volt. A proletárdiktatúrát lelkesen elfogadták, ám a szociáldemokratákkal való egyesülést soha: bár magukat a forradalmi kormányzótanács terrorcsapatának nevezték, utasításokat csak a KMP-től fogadtak el -- ha éppen egyetértettek ezekkel az utasításokkal.

A Tanácsköztársaság karhatalmának helyzete igen zavaros volt. A Jancsik Ferenc vezetésével megszervezett Vörös Őrség -- amelyben sok egykori rendőr, csendőr is dolgozott -- nem volt különösebben ütőképes és megbízható. A politikai ügyeket egyrészt a Belügyi Népbiztosság Korvin Ottó vezette Politikai Nyomozó Osztálya, másrészt az attól független Front Mögötti Bizottság, illetve a Rögtönítélő Törvényszék kezelte, amelyet Szamuely Tibor irányított. A Cserny-féle csoportot is a belső ellenforradalmi erők ellen vetették be, valamint rájuk bízták a Szovjetház (az egykori Hungária-szálló) őrzését is. Csernyék azonban a saját szájuk íze szerint jártak el: külön forradalmi erkölcsük a burzsoázia megsemmisítéséről szólt, és ezt véresen komolyan vették. Az ítélet nélküli gyilkosságok nem kis részét ők követték el, de a fosztogatás (vagyis a burzsoázia által a proletároktól elrabolt javak visszaszerzése) sem állt messze tőlük. Több ellenforradalmi szervezkedés felszámolásában is részt vállaltak, maga Cserny pedig a Forradalmi Törvényszék egyes tárgyalását is vezette. Ő ítélte halálra áprilisban a Nikolényi Dezső vezette, szociáldemokrata ihletésű puccskísérlet nyolc résztvevőjét. (Közülük hat személynek a Kormányzótanács megkegyelmezett, kettőt kivégeztek). A Tanácsköztársaság leverése után Szamuely, Korvin és Cserny volt az a három ember, akit az örjöngő fehérterroristák, papok, minden rendű és rangú burzsujok, az egész "úri Magyarország" a "vörösterror legvéresebb kezű mészárosainak" tituláltak. Ide illik Lengyel László szellemes megjegyzése, miszerint a terror Cserny számára szükséges jó, Korvin számára szükséges rossz, míg Szamuely számára egyszerűen szükséges volt.

A szociáldemokraták kezdettől fogva követelték a Cserny-csoport feloszlatását, amelyben Kun veszélyes magánhadseregét látták. Maga Kun viszont attól tartott, hogy a két párt egyesülését ellenző, nálánál radikálisabb kommunisták kezébe kerülve Csernyék az ő hatalmát fenyegethetik. Politikai megállapodás született hát a terrorcsoport feloszlatásáról, amelyet Korvinnal és Jancsikkal is egyeztettek. Április végén a hadsereg új főparancsnoka, a szociáldemokrata Böhm Vilmos parancsot adott ki minden "politikai terrorcsapat vagy más elnevezés alatt működő külön csapat" feloszlatásáról, statáriális eljárással fenyegetve meg az ellenszegülőket. Cserny csapatát fegyvereinek leadására szólították fel. Ők május 19-én meg is jelentek a Vörös Hadsereg gödöllői főhadiszállása előtt. Böhm két gyalogoszászlóaljat és egy tüzérüteget rendelt ki a fogadásukra. Egy ideig az a veszély fenyegetett, hogy valódi kis háború törhet ki: Csernyéknek is volt tüzérsége, és kézifegyverekkel is jól fel voltak szerelve. Végül mégis megadták magukat - vélhetőleg nem gyávaságból, ahogy Böhm gondolta, hanem azért, mert nem akartak a Vörös Hadsereg katonái ellen harcolni. A leszerelés után néhány nappal egy Cserny-legény állítólag merényletet kísérelt meg Böhm ellen, de az elrendelt vizsgálat ezt nem tudta bizonyítani.

A csoportot hivatalosan feloszlatták tagjainak nagy részét kivezényelték a frontra. 25 fő továbbra is a Szovjetházat őrizte, és 43 embert Cserny parancsnoksága alatt Korvin Ottó alá, a Politikai Nyomozó Osztályhoz osztottak be. Ez lett a "második Cserny-csoport". Feladatuk lényegében nem változott: továbbra is a hátországban kellett folytatniuk az ellenforradalom elleni harcot. Gyakran együttműködtek a Szamuely vezette "Lenin-fiúkkal", vagyis a Frontmögötti Bizottság embereivel. (A Tanácsköztársaság bukása után minden belügyi karhatalmistát "Lenin-fiúnak" neveztek. Ez az elnevezés valójában csak Szamuely embereire vonatkozott, akiket csak Szamuely híres májusi oroszországi repülőútja után neveztek el így. Lenin ugyanis jelvényeket és buzdítást küldött vele "fiainak".) Szamuely híres páncélvonatán sokszor teljesítettek szolgálatot a Cserny-csapathoz tartozó harcosok, akik így részt vettek az összes jelentősebb lázadás felszámolásában. Az aprólékos politikai nyomozómunka azonban továbbra is távol állt tőlük. Maga Cserny továbbra is "azt képzelte, hogy a forradalom sorsa az ő vállain nyugszik" (Hajdu Tibor), és nem volt hajlandó elfogadni, hogy Korvin személyében immár főnöke, ráadásul radikálisan baloldali, de igen humanista főnöke akadt. Június elején Korvin közölte a Kormányzótanáccsal, hogy nem tud tovább együttműködni a Cserny vezette V. alosztállyal. A június 24-én kitört ellenforradalmi lázadás azonban gyorsan megváltoztatta a helyzetet. Cserny csoportja alaposan kivette a részét a harcokból, és Cserny beadvánnyal fordult Kunhoz:
"Veszélyben a proletárdiktatúra! Budapesten dühöng az ellenforradalom, s hogy nem diadalmaskodott, az kizáróan az én embereim érdeme. Ezen utolsó három nap megmutatta, hogy véres kézzel kell átgázolni és vérbe kell fojtani minden ellenforradalmat. (...) Lenni, vagy nem lenni, ez most a kérdés! Ne tétovázzunk, fogják keményen kezükbe a gyeplőt." A beadványban Cserny embereket, fegyvereket, épületeket kért, hogy újraszervezhesse terrorcsapatát.

A Kormányzótanács a szociáldemokraták nyomására elutasította Cserny követeléseit, ám több kommunista úgy vélte, ez "olyan szervezet" lenne, "amelytől félnek az ellenforradalmárok", és itt az ideje, hogy "Cserny elvtársat nagyobb jogkörrel ruházzuk fel". Szántó Béla, a kommunista hadügyi népbiztos az elutasító határozat ellenére fegyvereket juttatott Csernynek, de az új hadseregparancsnok, Landler Jenő követelésére ezt utóbb elvették tőle, és feloszlatták az általa vezetett V. alosztályt. Ebből szervezték meg a Cserny-zászlóaljat, amelyet azonnal a frontra küldtek.

Cserny emberei a fronton derekasan helyt álltak. A román katonák között még az is elterjedt, hogy a "Lenin-fiúkat" - az ellenség ekkor már őket is így nevezte - nem fogja a golyó. A román hadvezetés - hadviselő felek esetén meglehetősen szokatlan eljárás - komoly vérdíjat tűzött ki a fejükre. Nem sokáig maradtak azonban a fronton. Július közepén Kun is elszánt harcot indított a jobboldali szociáldemokrácia politikája ellen. A Cserny-csoportot újjászervezték, visszakapták a Batthyány-palota épületét, és Kun személyesen tartott buzdító beszédet nekik. Sok kommunista azonban elkésettnek és megalkuvónak tekintette Kun lépését. Chlepkó Ede, Szaton Rezső és Kagan Henrik, valamint két ukrán bolsevik vezetésével összeesküvést szerveztek, amelynek célja Kun félreállítása, és egy Szamuely Tibor vezette "tiszta kommunista" kormány hatalomra juttatása volt. Az összeesküvők természetesen Csernyre is számítottak, sőt, terveik sikerét éppen az ő fegyvereseire alapozták. Cserny azonban - bár céljaikkal egyetértett - tőle meglepő módon nem vállalta a részvételt. Frontélményei alapján úgy látta, hogy minden erőt a védekezésre kell összpontosítani, és a szervezkedésről tájékoztatta Korvint, aki azonnal Kunhoz sietett. A résztvevőket letartóztatták, a két ukrán kommunistát Kun személyes parancsára azonnal kivégezték.

Nem egész két hét múlva összeomlott a Magyar Tanácsköztársaság. Csernyt és több emberét a Batthyány-palotában fogták el. Csoportjának tagjai nem törtek meg a kínzásoktól. Egyikük, Papp Sándor búcsúlevele - amelyet egy velük rokonszenvező börtönőr emlékkönyvébe írt - így hangzik: "Én és 13 társam az elnyomottak felszabadításáért küzdöttünk, és ezért halálra ítéltek. Nyugodt lélekkel halunk meg." Cserny azonban a kínzások hatására megtört. Azt mondták neki, hogy a kommunista vezetők elmenekültek, és vagyonokat vittek magukkal. Ne akarja hát értük feláldozni magát: ha vallomást tesz, kegyelmet kap. "Kovács elvtárs [Korvin Ottó - KP.] ellen a terroristák parancsnoka, Dani [Cserny József -- KP.], aki a Margit körúti katonai fogházban ül nehéz bilincsekben, Dani a legelkeseredettebb, legfőbb koronatanú. Elhitették vele, hogy nem fogják felakasztani, ha jól vall. És hogy meg legyenek vele elégedve, Dani nagy igyekvéssel vall és vall. - Te ismerted Danit? - kérdezte Erzsi. - Kommunista volt csakugyan, vagy pusztán eszköz a forradalom kezében?" - töprengett Sinkó 1919-ről szóló kulcsregényében, az Optimistákban.

Cserny József vallott. Vallomása persze nem sok újat tudott hozzátenni az addig is tudott dolgokhoz. Amennyire tudjuk, senkit, akit előbb el ne fogtak volna, le nem buktatott. Maguk az ítéletek sem lehettek kétségesek: Korvin Ottó esete jól megmutatja, hogy a bírákat inkább a bosszú, mint a törvények érdekelték. Húsz "Lenin-fiút" végeztek ki 1919 decemberében, Cserny és Szamuely embereit vegyesen. És hiába minden igyekezet - Cserny sem kapott kegyelmet. 1919 karácsonyának előestéjén akasztották fel a Margit körúti fogház udvarán.


http://hungary.indymedia.org/node/11615
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, feloszlatásukról, megszervezéséről, ellenforradalmat, újraszervezhesse, kézifegyverekkel, fehérterroristák, terrorcsapatának, főhadiszállásául, kormányzótanács, felszámolásában, ellenforradalmi, megkegyelmezett, feloszlatásáról, legradikálisabb, kulcsregényében, diadalmaskodott, megalakulásánál, szervezkedésről, megalakulásáról, baloldaliságban, összpontosítani, ellenforradalom, magánhadseregét, szakirodalomban, matrózlázadásra, ellenszegülőket, felállításáról, szindikalizmus, terrorcsapatát, különítményébe, letartóztatták, újjászervezték, világháborúban, megváltoztatta, parancsnoksága, forradalmi kormányzótanács, proletárdiktatúra kikiáltása, budapesti Batthyány-palota, arra járók, épület kapujánál, arra járó, kormányzótanács kommunista, terrorbrigád megszervezéséről, csoport vezetője, magyar kommunisták, agitátorképző iskolán, fellázadt baloldali, oroszországi magyar, mielőbbi hazatérésről, ülésen Cserny, párt alapító, Központi Házasságkötő Terem, Cserny József, Kommunisták Magyarországi Pártjának, Jancsik Ferenc, Vörös Őrség, Belügyi Népbiztosság Korvin Ottó, Politikai Nyomozó Osztálya, Front Mögötti Bizottság, Rögtönítélő Törvényszék, Szamuely Tibor, Forradalmi Törvényszék, Nikolényi Dezső, Lengyel László, Maga Kun, Böhm Vilmos, Vörös Hadsereg, Korvin Ottó, Politikai Nyomozó Osztályhoz, Frontmögötti Bizottság, Maga Cserny, Hajdu Tibor, Szántó Béla, Landler Jenő, Chlepkó Ede, Szaton Rezső, Kagan Henrik, Magyar Tanácsköztársaság, Papp Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Föld napja  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Jó éjszakát  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Tavasz  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Naplemente  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Semmit ne higgy el  Beney Zsuzsa - Álom  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Idézetek a barátságról  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A Mester kezének érintése  Muratáj  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Nehezen engedem  Életművészet  Mindenünk, amink van, amit sze...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Muratáj  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Nehezen engedem  A hét szűk esztendő  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Bizonyos kulturális szint nélk...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
forradalmi kormányzótanács, proletárdiktatúra kikiáltása, budapesti Batthyány-palota, arra járók, épület kapujánál, arra járó, kormányzótanács kommunista, terrorbrigád megszervezéséről, csoport vezetője, magyar kommunisták, agitátorképző iskolán, fellázadt baloldali, oroszországi magyar, mielőbbi hazatérésről, ülésen Cserny, párt alapító, tengerészek hagyományosan, legradikálisabb elemek, cattarói matrózlázadásra, kronstadti matrózokra, németországi forradalmat, visegrádi utcai, proletárdiktatúra kikiáltásakor, pesti külvárosok, adott körülmények, nyugati szakirodalomban, értelemben legalábbis, kommunista ideológiát, politikai ügyeket, attól független, belső ellenforradalmi, egykori Hungária-szálló, saját szájuk, burzsoázia megsemmisítéséről, ítélet nélküli, burzsoázia által, proletároktól elrabolt, örjöngő fehérterroristák, terror Cserny, szociáldemokraták kezdettől, terrorcsoport feloszlatásáról, szociáldemokrata Böhm, tüzérüteget rendelt, leszerelés után, elrendelt vizsgálat, csoportot hivatalosan, hátországban kellett, ellenforradalom elleni, elnevezés valójában, összes jelentősebb, aprólékos politikai, forradalom sorsa, június 24-én, beadványban Cserny, szociáldemokraták nyomására, kommunista hadügyi, elutasító határozat, általa vezetett, frontra küldtek, fronton derekasan, román katonák, ellenség ekkor, román hadvezetés, jobboldali szociáldemokrácia, összeesküvők természetesen, védekezésre kell, szervezkedésről tájékoztatta, résztvevőket letartóztatták, velük rokonszenvező, elnyomottak felszabadításáért, kínzások hatására, kommunista vezetők, terroristák parancsnoka, forradalom kezében, bírákat inkább, törvények érdekelték, szociáldemokrata, feloszlatásukról, megszervezéséről, ellenforradalmat, újraszervezhesse, kézifegyverekkel, fehérterroristák, terrorcsapatának, főhadiszállásául, kormányzótanács, felszámolásában, ellenforradalmi, megkegyelmezett, feloszlatásáról, legradikálisabb, kulcsregényében, diadalmaskodott, megalakulásánál, szervezkedésről, megalakulásáról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.